Официален производител на:

ТЕЧНА ГУМА

НОВО ПОКОЛЕНИЕ ХИДРОИЗОЛАЦИИ ЗА:

- ПОКРИВИ
- ТЕРАСИ
- ГАРАЖИ
- МАЗЕТА
- БАНИ
- СТЕНИ
- ТРЪБИ
- ОСНОВИ НА СГРАДИ
0897 054 024
Актуално

Как се лепят плочки в банята. Подробни указания за начинаещи.

ПРЕПОРЪЧАНИ СТАТИИ
Изпрати запитване

Как да сложим плочки в банята е въпрос на интерес за много хора, които са решили да направят ремонт. Плочките са една изключителна настилка с дълъг живот, добра издръжливост и устойчивост на температуни промени. В тази статия ще опишем стъпка по стъпка технологията на полагане.

Подготовка на инструменти и материали.

Процеса на полагане е лесен, но изисква специалниализирани знания, търпение и желание. Разбира се, полагането на плочки в банята започва с проектирането на вида на банята и избора на плочки.
След това е необходимо да се определи квадратурата: това се изчислява като се мерят пода и стените и се добавят 5% за брак.

Трябва да подготвите и следните материали:

 • Течна хидроизолация
 • Достатъчно количество лепило за плочки
 • Кърпа
 • Гъба
 • Нивелир
 • Гумена шпатула
 • Метални профили
 • Комплект за отворите за бормашина
 • Кофа
 • Гумен чук
 • Санитарен силикон
 • Подготовка на основата на плочки

Всичкото оборудване се разглобява и се изважда от банята.
Ако има стари плочки трябва да се извадят внимателно без да се наруши следващата повърхност. Следващия етап е подравняването. За нередности повече от 2,5 см. Трябва да се използва цименто-пясъчна замазка. След подравняването и преди полагането на плочки се слага хидроизолация.

Хидроизолацията е важна част от подготовката за банята. Тя трябва да бъде добре направена, за да не се налага след време да се разбиват плочките заради течове. Хидроизолацията трябва да се направи поне на 20 см височина от пода. Първата стъпка е грундиране на основата. След това се полага първа ръка от течната гума и докато е все още мокра се полага полиестерно платно А-65, като се натиска към мократа гума с четка. Върху нея се нанасят още две ръце от хидроизолационния материал. След пълно изсъхване може да се премине към лепене на плочките. Изсъхването зависи от температурата в помещението.

Разпределение

Първия ред е най-важен, защото от него се започва нивото което искате за цялата стая.
Всеки ъгъл се фиксира на "нула", а след това се изчислява броя на плочките за хоризонталните и вертикалните редове. След анализ на изчисленията става ясно от къде да започнем да полагаме плочките, и по какъв начин ще ги редим. Опциите за редене могат да бъдат много, например, класически шах или през определен брой редове. От земята, на разстояние равно на височината на плочката, се монтира метален профил. Това ще даде възможност ясно да се определи нивото на първата серия. След подготовката трябва да приготвите лепилото за плочки. То трябва да има добра съгласуваност: не дебела, нито много тънка.

Плочките трябва добре да се нивелират, защото малко отклонине в началото ще даде видим наклон накрая. Трябва внимателно да се следи нивото и в процеса на лепене на горните редове. Флексовото лепило не позволява свличане на плочките. Ако се използва такова лепило може да не се слага профил, който да ги държи на място.

Преди да се залепи най-долния ред от плочки на стената , се лепи пода. Това се прави, за да може при стичането на водата, тя да се спусне към плочката, а не към фугата. Това допълнително защитава да не влезе влага под плочката.

При лепенето на плочки на пода се следи наклона към сифона. Това е задължително при лепенето на плочки в морки помещения. Лепилото се нанася с назъбена маламашка /т.нар. маламашка гребен/, за да стане здраво залепването и да няма риск от счупване.

Фугиране

След 24 часа лепилото е изсъхнало и може да се премине към фугиране. Фугите трябва да бъдат добре почистени от лепилото и други остатъци. Фугиращата смес се разбърква добре, в съотношение с вода както е описано на опаковката.
Сместа се нанася с гумирана маламашка.
Фугата се почиства с влажна добре изстискана гъба с кръгообразни движения.
След втърдяване на фугата плочките се избърсват със сух парцал.
5 дни след нанасянето на фугата плочките не трябва да се мокрят и да се мият с препарати.

За по-добра хидроизолация в ъглите на банята се палага санитарен силикон. Той е влагоустойчив, еластичен, не променя цвета си и не задържа мухъл. Предлага се различни цветове както фугиращата смес. След нанасянето силиконът се напръсква със сапунена вода и се заглажда с гумена шпакла за силикон.