Официален производител на:

ТЕЧНА ГУМА

НОВО ПОКОЛЕНИЕ ХИДРОИЗОЛАЦИИ ЗА:

- ПОКРИВИ
- ТЕРАСИ
- ГАРАЖИ
- МАЗЕТА
- БАНИ
- СТЕНИ
- ТРЪБИ
- ОСНОВИ НА СГРАДИ
0897 054 024
Актуално

Циментно-пясъчните подови замазки - характеристики и съвети.

ПРЕПОРЪЧАНИ СТАТИИ
Обекти по категории
Изпрати запитване

Едно от основните неща при ремонтните дейности на сградата са изравнителните замазки.
Те не само изравняват подовете, но и защитават слоевете под тях.
Качественото изпълнение на замазките е от особено важно значение, тъй като от него зависи и качеството на следващата подова настилка, която може да бъде най-различна: течна гума, керамика, естествен и изкуствен камък, саморазливни полимерни покрития, паркет, ламинат, винил, корк, различни видове текстил и т.н.

Циментно-пясъчните подови замазки - характеристики и съвети.Замазките имат съществена роля в довършителните работи на тераси и бани, тъй като там освен в качеството си на изравняване, тя трябва да служи и за отводняване на водата в правилна посока към сифоните.

За разлика от стените и таваните, подовете поемат цялата тежест от движението на преминаващите хора и пренасяне на предмети, ето защо при тях не трябва да се правят компромиси с качеството на материала и начина на изпълнение.Независимо дали се полага при нова сграда или се ремонтира стара, не трябва да се правят компромиси и замазката трябва да е износоустойчива, равна и изключително здрава.

Замазките биват няколко вида в зависимост от състава на материалите, с които се прави и начина на полагане.
 
Циментно-пясъчните подови замазки - характеристики и съвети.За едни от най-надеждните и дълговечни се считат циментно-пясъчните замазки.
Здравината и трайността на замазката зависят от процентното съотношение вода/цимент в разтвора. Например, ако разтворът на даден вид цимент при водоциментно отношение 0.48% дава якост на натиск на замазката 20N/мм2, то при отношение 0.40% якостта на натиск ще се повиши на 30N/мм2. Това означава, че при завишаване на съотношението вода/цимент над препоръчителното (често за по-лесно нанасяне на разтвора се добавя повече от необходимото количество вода), здравината на замазката намалява, тя има по-малка якост на натиск и опън, времето за изсъхването й се удължава и след това се получава голямо свиване. В резултат от това възникват напрежения, които водят и до поява на пукнатини.

Циментно-пясъчните подови замазки - характеристики и съвети.Дебелината на замазката зависи от състоянието на основата. За да се получи пълно изравняване на места замазката може да стигне до 10 см. Особено при създаване на наклони към сифон. Замазката не трябва да бъде под 3 см., защото по-тънките замазки започват да се отделят от основата и да се лющят. Средната дебелина, която се получава е около 5 см. Особено важно е основата да бъде здрава, защото след време от натоварването тя може да започне да се отлепя от долната основа, което ще доведе до нарушаване на финишното покритие, било то хидроизолация, теракот, гранитогрес, балатум, естествен и ламиниран паркет, мокет или друг вид покритие.

Основен недостатък на циментно-пясъчните подови замазки е дългия срок за изсъхване и достигане на максимална якост.
Преди да се положи финишното покритие се изисква пълно изсъхване на замазката, а колкото по-дебела е тя, толкова повече време е необходимо.

Поради степента на топлоотдаване този вид традиционна замазка намира широко приложение при поставянето на електрическо или друг вид подово отопление.