Официален производител на:

ТЕЧНА ГУМА

НОВО ПОКОЛЕНИЕ ХИДРОИЗОЛАЦИИ ЗА:

- ПОКРИВИ
- ТЕРАСИ
- ГАРАЖИ
- МАЗЕТА
- БАНИ
- СТЕНИ
- ТРЪБИ
- ОСНОВИ НА СГРАДИ
0897 054 024
Актуално

От къде идват солите и какво представляват

ПРЕПОРЪЧАНИ СТАТИИ
Обекти по категории
Изпрати запитване

Ефектът на солите. Какво представляват кафявите и бели петна по плочките и стените.

Един много често срещан проблем, при който винаги сме се чудили каква е причината за образуването на петна по стените, без релно да има конденз или теч.
В тази статия ще разгледаме подробно този проблем.

Много от проблемите, свързани с влагата са причинени от соли, а не от самата влага. Всъщност много случаи на очевидно влажни стени се дължат на натрупване на соли, а самите пори на стената са сухи.

В следващите снимки показваме нагледно типичните проблеми, причинени от солите (повечето стени, показани на придружаващите снимки са сухи):

Кафяво или Жълто оцветяване - някои соли обезцветяват декорациите, когато стигнат до повърхността. Това обикновено започва като бледожълто петно на стената, което го прави едва забележимо, освен от определени ъгли или при определени светлини. Тъй като солите продължават да се натрупват, бледожълтите петна се превръщат в смели кафяви петна и нарастват.Устойчиви влажни петна, които се различават по интензивност в зависимост от времето на годината или времето - когато солите са по-хигроскопични от околната мазилка, те черпят влага от мазилката и въздуха, за да създадат локализирани влажни петна. Това често се нарича солено влажно. Интензивността на влажните петна варира в зависимост от влажността на даден ден.

Когато се видят за първи път, влажните петна могат да бъдат объркани с конденз, който е попил в основата. За разлика от конденза, обаче, никога няма да се видят капчици, които да  блестят на повърхността.
Влагата, причинена от хигроскопични соли, често се бърка или с повишаваща се влажност, или се цитира като доказателство за нарастваща влага. Както обаче може да се види на двете  снимки по-долу, солите са създали идентични влажни шарки, въпреки че едната стена е приземна стена, докато другата стена е на първия етаж!

Тази снимка показва как солите могат да доведат до появата на шаблон от произволни влажни петна, в този случай частично нагоре по вътрешната стена.


 

 

 

 

 

 

Соли от гипс

Бели пухкави израстъци от мазилка
- когато относителната влажност до стената е много висока или стената е много влажна, натоварената със сол влага достига до повърхността по-бързо, отколкото може да избяга. Това кара солите да кристализират на повърхността на мазилката и да образуват деликатни пернати израстъци, наречени ефлоресценция, както е показано по-долу. Това са най-доброкачествената форма на соли - те могат лесно да се коригират и самите соли не причиняват вреда.Тухлена зидария се руши заради солиРазпадащи се тухли или мазилка - обратният сценарий на пухкавите израстъци по-горе е, когато относителната влажност до стената е много ниска или стената не е особено влажна ... 
Бихте си помислили, че това е почти идеално. При този сценарий обаче влагата може да излезе от повърхността много по-бързо, отколкото влагата, натоварена с прясна сол. Това кара солите да кристализират в порите на стената, това се нарича субфлоресценция или понякога криптофлоресценция. Солените кристали в порите могат да бъдат изключително вредни, тъй  като с нарастването на солените кристали те избухват страните на порите, разрушавайки структурата на стенния материал, така че той се руши (като взима солите със себе си).
Когато солите причинят разпадане на отделни тухли или камъни от външната страна на дома ви, както е показано на двете снимки по-долу, засегнатите тухли или камъни в крайна сметка  ще се разпаднат напълно. Следователно те ще трябва да бъдат заменени, за да спрат появата на големи дупки.


Субфлоресценцията във вашия дом, както е показано на двете снимки по-долу, първоначално ще доведе до ронене на повърхността на мазилката. Ако се остави, това постепенно ще се  разпространи през цялата дебелина на мазилката.

Мазилката се руши заради солиМазилката се руши заради соли

Откъде идват солите?

Безброй соли вече присъстват в повечето неща във вашата ежедневна среда - дори в собственото ви тяло, тъй като те са от съществено значение за целия живот на земята. Много от  материалите, от които са изградени стените ви, съдържат естествени соли. Те се допълват от допълнителни соли, които навлизат от околната среда на сградата през целия й живот.  
Следващият неизчерпателен списък на солевите източници ви дава представа за разнообразието от начини, по които допълнителни соли могат да влязат в порите на строителните материали:

Как солите могат да се движат през стените, за да създават проблеми на някои места, но не и на други?

Както се вижда от горните източници на сол, много от солите, които могат да повлияят на дома ви, са били във въздуха. Следователно не трябва да е изненада да научите, че водните пари могат да пренасят соли през порите, както течната вода. Колкото повече влага присъства, толкова по-голям е солевият товар, който потенциално може да бъде пренесен,  следователно повече соли могат да бъдат транспортирани от течна вода, отколкото от водни пари. Това засяга както мястото, където се появяват проблеми със солта, така и колко бързо се появяват.

По този начин, ако водната пара редовно преминава през стена в една стая, това може да доведе до постепенно натрупване на соли в мазилката, тъй като напуска границите на порите.  
Ако обаче стената вече не съдържа много соли, ще отнеме изключително много време, докато солите в мазилката създадат проблем.

Проблемите със солта ще възникнат по-бързо, ако водната пара се кондензира в порите на стената (както е описано във влажността на порите ), защото след това имате на разположение  течна вода за пренасяне на солите.
Проблемите със солта, причинени от кондензация в порите, се влошават още повече, ако в сградата се използва типичен режим за включване и изключване на централното отопление.  
Ако някои части на стената са топли, докато други части са хладни, солите ще мигрират през стените от студени към топли места, докато водата се движи по обратния път. При типичен  график за включване и изключване отоплението, дългите периоди на изключване насърчават кондензацията в порите (особено точно над нивото на приземния етаж, където стените са  най-студени). Следващите кратки интензивни периоди на включване след това изтеглят разтворените соли в мазилката и извеждат водата към външните участъци на стената. Това е  много честа причина за проблеми по външните приземни стени.
Специална категория движение на солта е представена от соли, които са толкова силно хигроскопични, че се разтварят във влагата, която абсорбират от заобикалящата ги среда. Чрез  всмукване на достатъчно влага, за да образуват свои „водни басейни“, те могат да мигрират през порите на въздушно суха стена за същото време, както ако стената е изключително влажна.


Вижте още:

Какво е капилярна влага и как се разпространява